Antene GSM

Antena Global System for Mobile (GSM) este un tip de antenă frecvent utilizata în telefoanele mobile și statii de semnal ale operatorilor telecom. 

Sistemul global de comunicații mobile este cel mai comun tip de rețea la nivel mondial.

Antena unui telefon GSM permite dispozitivului să comunice cu o alta antena GSM situata pe un turn al operatorului, care apoi prin releele de semnal comunica cu un alt turn sau un alt telefon mobil. serviciul GSM poate fi utilizat pe un număr de frecvențe radio, în funcție de regiune și de tehnologia utilizată. 

Mai multe telefoane moderne, cu antene GSM suporta o varietate a acestor frecvențe, astfel încât acestea să poată fi utilizate în timp ce călătoriți.


Telefoanele mobile cele mai moderne au o antenă internă GSM, de obicei integrata.

Multe smartphone-uri au antene pentru tehnologii suplimentare, cum ar fi conexiuni la internet wireless. Reteaua GSM, de asemenea, poate fi folosita pentru a transfera date, pentru a fi utilizata în expedierea e-mailurilor sau in navigarea pe Web. Multe telefoane au o antena GSM, care este incompatibila cu a treia generație (3G), tehnologia pentru viteze mult mai rapide.

Operatorii Telecom folosesc antene mult mai mari, celule GSM. Acestea pot fi montate pe un turn înalt sau structură. Un telefon mobil de multe ori se află în raza mai multor celule GSM ,simultan, selectand celula cu puterea semnalului cea mai mare.

O antenă GSM, de asemenea, poate fi instalata într-un laptop, un netbook sau intr-un Universal Serial Bus (USB). În aceste cazuri, antena este menita doar pentru transfer de date. De obicei, va folosi tehnologia 3G pentru a oferi servicii rapide de Internet fără fir.

În zonele cu acoperire slabă, sunt concepute dispozitive speciale pentru a crește sau a extinde semnalul gsm, de obicei, pentru utilizarea acestuia în interiorul imobilelor. Aceste dispozitive, se numesc femtocelule, microelemente sau amplificatoare de semnal gsm; au antene mai mari decât cele găsite pe telefoanele mobile, dar mai mici decât cele de pe un site gsm tradițional.
Dispozitivul folosește antenele sale mai mari, pentru a realiza conexiunea dintre mobile si turnul  indepartat al operatorului, oferind un semnal puternic pentru telefoanele din apropierea amplificatorului.

Cum se monteaza antena exterioara ?


Prima faza: Se cauta zona cu semnal

  • se asambleaza cablul la antena exterioara
  • se fixeaza antena pe pilon
  • se cupleaza adaptorul la telefon
  • ne deplasam si punem pilonul cu antena intr-o pozitie si asteptam citeva secunde daca apare semnal pe ecran memoram directia,inaltimea si punctul pilonului unde suntem
  • daca ne convine directia antenei,atunci montam pilonul definitiv in acea pozitie
  • daca nu convine, atunci se repeta procedura pana in momentul in care calitatea semnalului este imbunatatita.
A doua faza: Se desface telefonul din cablu adaptor
A treia faza:Se fixeaza definitiv pilonul,antena si cablul pe el
A patra faza: Se pozeaza cablul prin casa astfel incit sa nu fie calcat
A cincea faza: Se fixeaza telefonul sau modemul in adaptor



Pattern de radiatie a antenei Yagi


Antena donoare ( antena de la exterior) este cruciala pentru a obtine maximul de receptie a semnalului pentru sistemul de amplificare. Antenele tipice sunt cele de tip Yagi, cu 10 respectiv 20 elementi, cu un castig de 13,5 dbi respective 16,5 dbi.
In diagramele de mai jos, puteti observa pattern-ul de radiatie a antenei, in functie de castigul acesteia.
Cu cat castigul antenei este mai mare, cu atat receptia semnalului este mai buna. In zonele cu semnal slab, cum ar fi cele de munte, antena cu 20 de elementi este ideala pentru a obtine sfficient semnal pentru repetor.


Pattern de radiatie a antenelor panou ( perete si tavan)
Pentru a determina care antena este cea mai potrivita pentru a acoperi incaperea unui imobil, trebuie sa intelegem faptul ca aceste antene au anumite limitari. O antena omnidirectionala trebuie pozitionata in centrul unui spatiu, pentru rezultate cat mai bune. In cele mai multe cazuri, acest tip de antena se instaleaza daca incaperea este de forma patrata; daca incaperea este de forma dreptunghiulara, atunci cea mai buna varianta este antena de tip Panel.

Haideti sa aruncam o privire la exemplul de mai jos. Antena omnidirectionala pozitionata intr-un spatiu dreptunghiular nu va acoperi zonele marcate cu gri, din figura afisata.
Pentru rezultate cat mai bune, instalarea unei antene omnidirectionale si de tip panou, ar trebui efectuata conform figurilor afisate mai jos:


Un alt exemplu ne arata cum trebuie pozitionata antena de receptie ( Yagi) si antenele de emisie ( tip panel) de-a lungul unei cladiri compusa din 2 etaje. Alegand aceasta modalitate, veti folosi mai putin cablu pentru instalare, iar timpul de munca se va diminua.

Izolarea si separarea antenelor

Izolarea sau separarea antenelor, se refera distanta minima necesara de separare a antenei exterioare (Yagi) fata de antena sau antenele de interior ( panel sau de tavan).

Izolarea antenelor devine problematica atunci cand se foloseste antena Omnidirectionala pentru receptie si in acelasi timp pentru emisie. Din moment ce aceste antene emit in forma de cerc, sau mai bine spus in forma de sfera, este foarte usor ca acestea sa interfereze, cauzand astfel autooscilatia repetorului.

Izolarea antenelor nu devine o problema in cazul in care antena exterioara este directionata in sensul opus antenei de emisie ( panou). In nici un caz, antena Yagi nu va fi indreptata in aceeasi directie cu antena tip panel !
Antenele directionale avand un patern directional foarte ingust , comparat cu cel al antenelor omnidirectionale, este improbabil ca acestea vor produce autooscilatie repetorului; dar este recomandat ca antena donoare ( Yagi) sa fie pozitionata la inaltime, in exteriorul cladirii, iar antena de emisie, pozitionata cat mai jos, in cladire.




Intrebari suplimentare ? Va rog folositi forumul.

2 comentarii:

  1. buna as dori si eu un nr de tel de la cineva cvare stie ceva despre aceste antene si cum pot sa cumpar si eu asa ceva.multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Florin,
      te rog ca sa ma contactezi pe adresa de email catalin.chira@vreausemnal.ro si te voi ajuta cu informatiile necesare.
      Multumesc

      Ștergere